Bez pritužbi na Irineja

Poverenik-za-zastitu-ravnopravnosti

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić nije stigla nijedna pritužba zbog homofobičnog i diskriminatornog saopštenja Srpske pravoslavne crkve pred održavanje ovogodišnje Parade ponosa, koje je potpisao patrijarh Irinej, saznaje Danas. Podsetimo, u saopštenju se homoseksualizam poredi sa pedofilijom, „masovno raširenom u zapadnom svetu“ i incestom.

„Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije – bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane“, pisalo je u saopštenju SPC. Iako su mnoge organizacije, javne ličnosti, ali i pojedini političari osudili saopštenje SPC-a, pritužbe su ovog puta izostale.

Tako nije bilo prošle godine, kada je nekoliko organizacija civilnog društva na čelu sa Labrisom – organizacijom za lezbejska ljudska prava, podnelo pritužbu poverenici zbog izjave tadašnjeg premijera Ivice Dačića, koji je 23. septembra 2013. novinarima rekao: „Ravnopravni su sa ostalim građanima, ali nemoj da mi pričate da je to normalno kada nije.“ Poverenica je na osnovu pritužbe protiv Dačića dala mišljenje u kome je navedeno da ovakve diskriminatorne izjave ne doprinose razvijanju tolerancije i dodatno produbljuju netrpeljivost i mržnju prema LGBT osobama.

Poverenica je Dačiću preporučila da ubuduće ne daje izjave kojima se vređa dostojanstvo LGBT populacije i podržavaju stereotipi prema osobama istopolne seksualne orijentacije, te da svojim postupanjem doprinosi smanjenju homofobije, nasilja i diskriminacije i povećanju tolerancije prema ovoj populaciji, kao i svim drugim manjinskim grupama.

Izvori:

Danas

Na vidiku.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>