Djeca da uče činjenice o homoseksualnosti

Picture1-1024x768

Koalicija za ravnopravnost KORAK, u susret Povorci ponosa, koja je zakazana za 2. novembar 2014, u Podgorici, pozvala je sve građane, a prije svega ličnosti koje imaju uticaja na javno mnjenje, da se uzdrže od širenja govora mržnje i podgrijavanja atmosfere linča i nasilja prema LGBT osobama. Članovi koalicije traže i da se naučne činjenice o homoseksualnosti uvrste u nastavne planove i sadržaje udžbenika.

“Svjedoci smo da je jezik netolancije, na neki način, produkovao posljedice u vidu fizičkog napada na člana LGBT Foruma Progres, koji se prije par dana desio u Tivtu. Snažno osuđujemo svaki vid nasilja prema LGBT osobama i zahtijevamo od nadležnih institucija da nasilnike koji su fizički nasrnuli na aktivistu LGBT Foruma Progres privedu pravdi i kazne u skladu sa zakonom i time pošalju poruku da nasilje neće biti tolerisano”, poručuju iz ove koalicije.

Takođe, smatraju krajnje neprimjerenim izjave pojedinih javnih ličnosti koje smo, kako navode, prethodnih dana mogli čitati u medijima.

“Tim izjavama se nipodaštava značaj borbe za ljudska prava LGBT osoba, te Povorka ponosa naziva “pokretom za nasilnu prekompoziciju kosmosa i paradom smrti”. Radi se o opasnim i zapaljivim porukama u društvu koje je, na žalost, još uvijek većinski lišeno osjećaja empatije i solidarnosti za LGBT osobe”, poručuju iz Koalicije za ravnopravnost KORAK.

Pozivaju i nadležne za obrazovanje da, kako kavode, prestanu sa ignorisanjem tema koje se tiču ljudskih prava LGBT osoba

“I da naučne činjenice o homoseksualnosti uvrste u nastavne planove i sadržaje udžbenika i time doprinesu razumijevanju i razvoju duha tolerancije prema LGBT osobama kroz sistem vaspitanja i obrazovanja”, navodi se u saopštenju.

U cilju razumijevanja potrebe LGBT osoba i njihove borbe za slobodnim uživanjem ljudskih prava imaju i direktan poziv svim građanima.

“Pozivamo građane da u ovim danima prije najavljene Povorke ponosa, svako za sebe razmisli o tome da li bi bio spreman da prihvati da bude srećan u nekoliko kvadrata, između četiri zida, 365 dana u godini kako to većina “velikodušno” nudi LGBT osobama kao recept za siguran i ispunjen život? Vjerujemo da bi ovakav način samopropitivanja bio vrlo ljekovit i od pomoći u razumijevanju svrhe održavanja Povorke ponosa”, poručuju iz koalicije KORAK.

Koaliciju KORAK čine Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Gej Strejt Alijansa GSA (iz Srbije); Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava (iz Kosova); Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum progres (iz Crne Gore).

Izvori:

Radio i Televizija Crne Gore

Vazdan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>