Istorijska odluka u SAD: “Ljubav je pobedila”

1

Donošenjem istorijske presude američkog Vrhovnog suda, ozakonjeni su gej brakovi u svih 50 američkih država.

Decenijama unazad istopolni brakovi su bili nešto o čemu su pripadnici LGBT zajednice mogli samo da sanjaju. Međutim, danas je doneta istorijska presuda koja omogućava sklapanje gej brakova u svim američkim državama.

Odmah po donošenju presude, na svom Tviter profilu, oglasio se i predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama koji je pozdravio ovu odluku i rekao da je time načinjen veliki korak ka jednakosti.

Pored njega, na društvenim mrežama su se oglasile i druge javne ličnosti koje su takođe pozitivno reagovale na ovakvu presudu.

Lideri LGBT organizacija, iako veoma zadovoljni ovim potezom, ističu da političari i javnost sada treba pažnju da usmere na ostale kulturne i legalne probleme sa kojima se suočavaju pripadnici LGBT zajednice.

Pod time se misli na lezbijke, biseksualke i transrodne žene koje se suočavaju sa velikom diskriminacijom i nasiljem.

“Biseksualne osobe, naročito žene, prolaze kroz teške oblike nasilja u porodici, i to je problem na čije se rešavanje treba sada usmeriti,” izjavili su lideri LGBT organizacija.

Što se tiče Srbije, gej brakovi su zabranjeni ustavom, pa sada gej lezbejski info centar od Vlade Republike Srbije, zahteva da pronađe zakonska rešenja kako bi unije istog pola bile prepoznate i kako bi uživali prava i obaveze kao svi drugi građani naše zemlje.

Izvor:

B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>