Jedan dan do pripremnog ročišta u slučaju Počuča

pocuca1

U sredu, 23. jula 2014. godine, pred Višim sudom u Beogradu biće održano pripremno ročište u krivičnom postupku protiv Radomira Počuče, povodom poziva na linč aktivistkinja udruženja „Žene u crnom”.

Da podsetimo, 27. marta 2014. godine, Počuča, tada portparol antidiverzantske jedinice MUP-a, je na svom privatnom Facebook nalogu postavio link sa vešću da organizacija „Žene u crnom“ obeležava 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, sa informativnog portala dnevnih novina ,,Blic”. Uz vest, otvoreno i direktno pozvao je pripadnike svih navijačkih grupa da skup spreče nasiljem. Ovom pozivu na nasilje, posle inicijalne Počučine objave pridružili su se mnogi desničarski aktivisti na društvenim mrežama, kao i šira javnost.

U vezi sa navedenim, YUCOM je 28. marta 2014. godine podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu za krivično delo Rasna i druga diskriminacija, ali ju je tužilaštvo prekvalifikovalo u krivično delo Ugrožavanje sigurnosti.

Kao posledica Počučinog poziva na nasilje ispred prostorija organizacije „Žene u crnom“, održan je protest desničarskih organizacija, a koji je rezultirao i peticijom stanara zgrade da se „Žene u crnom“ isele iz svojih prostorija u Jug Bogdanovoj ulici.Ovakva reakcija stanara je u ovakvoj atmosferi donekle i razumljiva, s obzirom na to da su, posle navedenog protesta stanari bili zabrinuti za svoju bezbednost.

Komitet pravnika za ljudska prava podržava pravovremenu reakciju nadležnih organa i podseća javnost da ovaj incident nije usamljen, da su aktivisti organizacija često na meti neistomišljenika i da je dosadašnja politika nekažnjivosti otvorila prostor za ovako ekstremna delovanja, usmerena protiv svih pojedinaca i organizacija koji se svojim radom zalažu za toleranciju i promociju ljudskih prava.

Podsetimo i na slučaj u kome su državni organi odbili vođenje postupka protiv odgovornih lica u dnevnom listu Kurir, a koji smo pokrenuli zbog širenja mržnje protiv pripadnika albanskog naroda.

Svi navedeni primeri ukazuju na nedostatak političke volje da se ovaj problem sistemski reši i zaustavi širenje mržnje kako protiv pripadnika manjinskih grupa, tako i protiv svih koji se zalažu za njihova prava.

Kao zastupnici organizacije ,,Žene u crnom”, očekujemo da pravosuđe izmeni dosadašnju praksu nekažnjivosti u slučajevima širenja mržnje i napada na branitelje i braniteljke ljudskih prava i sprovede fer i pravično suđenje.

YUCOM tim

Saopstenje – Pripremno rociste u slucaju Pocuca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>