Koalicija zahteva reagovanje nadležnih organa na napade na LGBTIQ socijalni centar u Podgorici

Kneza Miloša 4, 11000 Beograd, SrbijaTel:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235E-mail: korak@yucom.org.rs

Koalicija KORAK, koju čini osam NVO iz Srbije, Kosova i Crne Gore, poziva nadležne organe da, koristeći sve raspoložive resurse, reaguju na napade i demoliranje LGBTIQ Socijalnog Centra u noći 19.decembra 2014, jedinog drustvenog i kulturnog okupljališta crnogorske LGBT zajednice.

Ovo naime nije jedini napad na LGBTIQ Socijalni Centar. Za godinu dana svog postojanja, ovo je već 25.napad na ovaj lokal, a alarmantno je da policija do sada nije rasvetlila niti procesuirala nijedan od ovih napada. Poslednje demoliranje posebno razočarava jer je to uradjeno opet u prisustvu policije obzirom da je obezbedjeno čuvanje tog objekta od strane iste. Neuspeh policije i države u celini da zaustavi i procesuira ove napade šalje poruku straha ionako nevidljivoj i uplašenoj zajednici a pripadnike LGBT populacije iscrpljuje da obezbede redovno funkcionisanje i povećava njihove redovne troškove. Taj prostor je jedini ambijent u kojem se odvija kulturni, umetnicki, naučni, zabavni i društevni život crnogorske LGBT zajednice.

Iz navedenih razloga Koalicija za ravnopravnost KORAK snažno apeluje na nadležne organe da pronađu počinioce jer je to važno za poboljšanje položaja članova/ica LGBT zajednice, ali i za napore Crne Gore kao države da postigne potpun demokratski razvoj i unapredi stanje ljudskih prava. Koalicija KORAK izražava nadu da će nadležne institucije omogućiti sprovođenje pravde i obezbediti sigurnost LGBT populacije. Uz institucije pozivamo i građane/ke da pruže podršku i u duhu tolerancije pomognu poboljšanju položaja onih koji su ugroženi.

Saopštenje potpisuju članice KORAK-a: YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, CHRIS mreža odbora za ljudska prava, Gej Strejt Alijansa, Fond za humanitarno pravo Kosovo, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo i Centar za građansko obrazovanje i LGBT Forum progres iz Crne Gore.

Preuzmite: Saopštenje povodom napada u Podgorici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>