Kultura i umetnost u borbi za jednakost: IDAHO BELGRADE 2014 – Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

cropped-cover12

Inicijativa IDAHO Belgrade u saradnji sa partnerskim organizacijama, institucijama kulture iz Srbije i regiona, samoorganizovano i bez budžeta, i ove godine obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije višednevnim programom raspoređenim u pet celina –IDAHO Art, IDAHO Music, IDAHO Films, IDAHO Theatre i IDAHO Talks – koje su smeštene na različitim lokacijama u Beogradu u periodu od 06. do 24. maja.

Međunarodni Dan Borbe Protiv Homofobije i Transfobije (International Day Against Homophobia And Transphobia – IDAHOT), obeležava se 17. maja u preko 120 zemalja širom sveta, na dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Program IDAHO Belgrade 2014 počinje tribinom KVIR ISTORIJA: Prezentacija knjige „Među nama – Neispričane priče gej i lezbejskih života“ koja se održava u utorak 6. maja u 18h u Kulturnom centru Beograda. U produkciji Hartefakt fonda, pod uredništvom Jelisavete Blagojević i Olge Dimitrijević, publikacija „Među nama“ za cilj je imala mapiranje i upisivanje svakodnevnog života te društvenih, naučnih, kulturnih i umetničkih dometa gejeva i lezbejki u Srbiji/Jugoslaviji i njihovu poziciju u odnosu na represivno društvo u kome su živeli (i u kome još uvek žive). Na tribini govore Mišo Kapetanović, Tanja Kalinić, Adriana Sabo i moderatorka Jelena Višnjić – učesnici ovog uzbudljivog istraživačkog projekta i najznačajnije inicijative u analizi kvir društva u regionu u poslednjih nekoliko godina. Ovom tribinom IDAHO Belgrade otvara ovogodišnju liniju programa IDAHO Talks itom prilikom će najaviti predstojeće aktivnosti i druge programe IDAHO Belgrade 2014.

Pokretanjem pitanja o uticaju kreativne snage koju ovo društvo može i treba da upotrebi u borbi protiv homofobije i transfobije, organizacija IDAHO Belgrade je obeležavanjem 17. maja 2013. godine postavila novu platformu za aktivističko delovanje upravo kroz kulturu i umetnost.

Brojne domaće i strane javne ličnosti iz oblasti kulture, nauke i medija, organizaciije, institucije, ali i prijatelji, kolege i porodice dali su značajne izjave i poruke podrškeinicijativi IDAHO Belgrade i zajedničkoj borbi za bolje društvo. Uprkos pozitivnim promenama po pitanju ljudskih prava LGBT populacije i saradnje sa državnim institucijama, na veliku žalost stepen netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja nad LGBT i kvir osobama, ali i svim drugim manjinama je u sve većem porastu.

Mnoga prava stanovnika Srbije su sve ugroženija. Ljudska, ali i ekonomska i radna. Svi osećamo to stanje, ono stvara tenzije, agresivnost na ulicama i posledično jačanje mržnje prema svakoj različitosti. Jasno je da tako ne može ostati, a jasno je i da niko umesto nas samih neće rešiti taj problem… Mi dolazimo iz sveta kulture i medija, i to su naša oružja. Mi ne umemo da koristimo palice i pesnice, ali umemo da se borimo kulturom, umetnošću, muzikom i slobodnim duhom. –iz manifesta IDAHO Belgrade, 2013.

Izvor: labris.org.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>