LGBT: Homofobično oko 60 odsto građana

lgbt-bosnia

Više od 60 odsto građana Srbije i dalje misli da je homoseksualnost bolest i da predstavlja društvenu opasnost koju država treba da suzbije, rekli su danas predstavnici LGBT organizacija predstavljajući predlog javne politike iz oblasti LGBT kulture.

Na okruglom stolu u Skupštini Srbije, predstavnici LGBT organizacija su saopštili da je nivo homofobije u Srbiji i dalje visok, navodeći da više od 80 odsto mladih odobrava diskriminaciju pripadnika LGBT zajednice, a da je istraživanje pokazalo da svega 10 odsto građana Srbije ima kontakt sa nekom LGBT osobom.

Gej aktivista Boban Stanojević rekao je da je predlog javne politike iz oblasti LGBT kulture početak upoznavanja koji vodi ka društvenom dijalogu, a da je današnji susret istorijski i pionirski poduhvat.

Prema njegovim rečima, LGBT kultura podrazumeva razumevanje istorije i ciljeva LGBT pokreta, kao i dešavanja i vidljivost identiteta pripadnika LGBT populacije.

Stojanović kaže da postoji dobra saradnja LGBT organizacija sa galerijama i drugim ustanovama kulture, ali da izostaje sistemska podrška države.

Navodeći da Zakon o kulturi daje prostor za institucionalizaciju LGBT kulture, Stojanović je rekao da Ministarstvo kulture treba da podrži, i finansijski i logistički, projekte LGBT zajednice.

Jovana Todorović iz Labrisa, rekla je da će predlog javnih politika iz oblasti LGBT kulture biti završen nakon komentara članova skupštinskog odbora, a cilj tog predloga je bolja saradnja organizacija civilnog društva sa institucijama zaduženim za unapređivanje ljudskih prava.

Okrugli sto na kome je predstavljen predlog javne politike iz oblasti LGBT kulture organizovali su skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, u saradnji sa Labris-om i Forumom za etničke odnose.

Predlozi javnih politika u oblasti zaštite prava i poboljšanja kvaliteta života pripadnika LGBT zajednice nastali su sa ciljem identifikacije ključnih problema i potreba LGBT populacije u Srbiji. Obuhvataju više oblasti, kao što su bezbednost, zabrana diskriminacije, prevencija nasilja i borba protiv nasilja prema LGBT osobama, kao i oblasti obrazovanja, zdravlja i kulture.

Izvor:

B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>