Ljiljana Đurašković, poslanica u Skupštini Crne Gore

LJILJANA_DJURASKOVIC-df

 

Ljiljana Đurašković je od posljednih parlamentarnih izbora 2012. poslanica u Skupštini Crne Gore ispred Demokratskog fronta (DF), članica Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za ljudska prava i slobode. Politički je angažovana od 2001, predsjednica je Foruma žena Nove srpske demokratije (NOVA) i odbornica u SO Ulcinj. Završila je Stomatološki fakultet u Novom Sadu, a specijalizaciju dječije i preventivne stomatologije u Beogradu.

Da li se kao žena u politici osjećate diskriminisano i da li ste nekada imali drugačiji tretman nego Vaše kolege?

 

U politici se nikad nisam osjećala diskriminisano. Dokaz za to je i moja pozicija na  poslaničkoj listi DF-a na posljednjim parlamentarnim izborima, gdje sam zauzimala drugo mjesto.

 

Da li smatrate da su žene dovoljno zastupljene u politici u Crnoj Gori i na koji način se žene mogu više uključiti u politiku?

U Crnoj Gori su žene nedovoljno zastupljene u politici. Potrebno je demistifikovati pojam politike kroz razne seminare i radionice, žene treba edukovati, motivisati da preuzmu odgovornost i izbore se za odlučujuće položaje u svim stranačkim organima, na lokalnom i državnom nivo, potom istaknuti znanja, vještine i sposobnosti žena, te na taj način prihvatiti koncept politike kao lične, građanske odgovornosti.

 

Da li osim kvota postoji još neki podsticaj za učešće žena?

Dok god su kvote potrebne i nameću se zakonskim okvirima znači da nema ravnopravnosti. Ali, to je jedini način da se dodje do cilja, da bude više žena u političkom i javnom životu Crne Gore. Potrebno je pomoći zaposlenoj ženi da uskladi poslovne i porodične obaveze (produžiti rad vrtića do 18 sati, produženi boravak djece u školama itd.)

Kako ocjenjujete odnos crnogorskih medija prema problematici rodne ravnopravnosti?

Smatram da bi mediji trebalo mnogo veću pažnju da posvete ovoj problematici, jer mediji imaju i obrazovni karakter širokih masa i njihov značaj je nemjerljiv.

 

Koja institucija u Crnoj Gori, po Vašem mišljenju, najviše doprinosi rodnoj ravnopravnosti?

Kancelarija za rodnu ravnopravnost, Odbor za rodnu ravnopravnost, kao i neke NVO se trude da približe ovu temu crnogorskoj stvarnosti.

 

Gdje se Crna Gora nalazi u odnosu na zemlje u regionu u oblasti rodne ravnopravnosti?

Na moju veliku žalost, Crna Gora se nalazi na samom začelju u regionu u odnosu na rodnu ravnopravnost.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>