Moskva zabranila gej paradu

fotka

Moskovske vlasti su saopštile da neće dozvoliti održavanje gej parade u ruskoj prestonici koju su aktivisti planirali da održe krajem maja, navode ruski mediji.

“Upozorili smo organizatore da šetnja neće biti dopuštena i obavestili ih o rizicima ukoliko se ogluše o tu zabranu”, izjavio je portparol gradonačelnika Moskve Aleksej Majorov za agenciju RIA Novosti.

Gradske vlasti Moskve nisu dale nikakvo objašnjenje za zabranu gej parade, ali takva odluka ne predstavlja iznenađenje za organizatore, budući da je njihov zahtev za održavanje parade odbijen svake godine od 2006, kad je prvi put predat.

Svaki put kad su gej aktivisti pokušali da održe neki javni skup, moskovska policija bi ih brzo rasterala.

Organizatori su ove godine prijavili održavanje dva okupljanja i gej parade 30. maja, a očekivali su da će se na svakom od tih događaja okupiti stotinjak ljudi.

Protesti homoseksualaca su u Rusiji retki, a ruski predsednik Vladimir Putin je 2013. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje iznošenje “gej propagande” pred maloletnicima.

Izvor:

B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>