Nada Drobnjak, poslanica u Skupštini Crne Gore

Nada_Drobnjak_web

 

Nada Drobnjak je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u trećem mandatu, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost i članica Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore. Članica je Glavnog odbora DPS-a. Ranije je vodila Kancelariju za rodnu ravnopravnost u Vladi Crne Gore, bila odbornica DPS-a u Glavnom gradu Podgorica, članica Izvršnog odbora i Predsjedništva DPS-a. Završila je Građevinski fakultet i radila kao profesorica u Srednjoj građevinskoj školi u Podgorici. Članica je Regionalne mreže žena za mir, bezbjednost i pravdu Jugoistočne Evrope.

Da li se kao žena u politici osjećate diskriminisano i da li ste nekada imali drugačiji tretman nego Vaše kolege?

 

Iskreno, još uvijek se žena u politici često osjeća diskriminisanom pa je logično da sam i ja osjetila drugačiji tretman (sastav radnih tijela i delegacija, preuzimanje ideja…).

 

Da li smatrate da su žene dovoljno zastupljene u politici u Crnoj Gori i na koji način se žene mogu više uključiti u politiku?

Brojke su jezivo tvrdoglave i kad se pogledaju niko ne može zastupati stav da su žene dovoljno zastupljene u politici u Crnoj Gori. Zakonske i partijske kvote za manje zastupljeni pol su neophodne, kao i jačanje rada i uticaja ženskih partijskih grupa i njihove saradnje sa civilnim sektorom.

 

Da li osim kvota postoji još neki podsticaj za učešće žena?

Osim zakonskih i partijskih kvota za manje zastupljeni pol neophodno je raditi edukaciju i žena i muškaraca o rodnoj ravnopravnosti, ali i raditi na umrežavanju žena.

 

Kako ocjenjujete odnos crnogorskih medija prema problematici rodne ravnopravnosti?

Crnogorski mediji ne prepoznaju važnost postizanja rodne ravnopravnosti, ne promovišu ovu temu i često stereotipno izvještavaju. U posljednje vrijeme je primjetno da se počinje koristiti rodno osjetljivi jezik.

 

Koja institucija u Crnoj Gori, po Vašem mišljenju, najviše doprinosi rodnoj ravnopravnosti?

Odjeljenje za pitanja rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava (ranije Kancelarija za rodnu ravnopravnost).

 

Gdje se Crna Gora nalazi u odnosu na zemlje u regionu u oblasti rodne ravnopravnosti?

Crna Gora je negdje u okviru regionalnog prosjeka kada je rodna ravnopravnost u pitanju. Postoje segmenti u kojima zaostajemo (kao što je broj žena u skupštinama  – državni i lokalni nivo), ali i segmenti u kojima smo dobri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>