Nova knjiga – Nasilje i govor mrznje prema LGBT osobama: Policijska i pravosudna praksa u Crnoj Gori

download

Nevladina organizacija “LGBT Forum Progres”, sa sjedistem u Podgorici, u saradnji sa LGBT jedinicom Savjeta Evrope, publikovala je svoje novo izdanje u sklopu biblioteke “Zaštita LGBT prava u praksi”.

 Riječ je o knjizi “Mitovi i stereotipi – Nasilje i govor mržnje prema LGBT osobama: Policijska i pravosudna praksa u Crnoj Gori” čiji su autori mr Aleksandar Saša Zekovićdr Jovan Kojičić i Predrag Tomović.

Knjiga “Mitovi i stereotipi – Nasilje i govor mržnje prema LGBT osobama: Policijska i pravosudna praksa u Crnoj Gori” predstavlja svjedočanstvo o društvenom neprihvatanju LGBT zajednice odnosno o društvenoj kriminalizaciji LGBT osoba.

Problem preciznog utvrđivanja razmjera diskriminacije, po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, izražen je gotovo u svim državama članicama Savjeta Evrope. Ova istinska panevropska asocijacija pruža suštinski doprinos primjeni standarda ljudskih prava i sprečavanju diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Zato, ova knjiga predstavlja ozbiljan doprinos formiranju podataka o govoru mržnje, nasilju i diskriminaciji nad LGBT zajednicom u Crnoj Gori.

Slučajevi nasilja i govora mržnje, o kojima dokumentovano svjedoči ova studija pokazatelj su atmosfere i prilika u kojima živi LGBT zajednica.

Kreirana je dokumentaciona osnova koja pruža pouzdane i autentične podatke o razmjerama izazova s kojima se suočava lokalna LGBT zajednica. Raspoloživi podaci govore o odgovoru nadležnih organa i tretmanu prijavljenih slučajeva kod policije, državnog tužilaštva, pred ombudsman tijelima, pred prekršajnim i redovnim sudovima kao i o odnosu same Vlade.

Stručna literatura ove vrste, koja uključuje studiju slučajeva i statistiku, može biti, itekako, korisna kod planiranja mjera i pri implementaciji nacionalne LGBT politike.

Knjige ove vrste, kroz činjenično sagledavanje stanja, doprinose promovisanju pravde, jačanju pravnog sistema i poštovanju zakona ali i profesionalnoj izvrsnosti nadležnih institucija, posebno policijske i tužilačke organizacije, ali i sudova.

 Ukoliko zelite dobiti štampani primjerak knjige molimo da nas neposredno kontaktirate.

 Stevan Milivojević, urednik biblioteke

izvršni direktor, LGBT Forum Progres

Knjiga:

Mitovi i stereotipi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>