PARADA PONOSA Beograd u duginim bojama, učesnici zadovoljni: “Ovo je prva prava parada!”

FoNet-CITIZEN-PARADA

U Beogradu su danas održane Parada ponosa 2015 i Ponos trans osoba, koje su protekle u mirnoj atmosferi, uz dobro rasploženje i karnevalsku atmosferu i jake policijske snage.

Atmosfera je bila prava karnevalska, vesela i opuštena, a učesnici izuzetno zadovoljni time što, za razliku od nekih prošlih, ove godine nije bilo nikakvih incidenata. Po običaju, jake policijske snage, brojni pripadnici Žandarmerije i Protivterorističke jedinice MUP Srbije, blokirali su, a vojni i policijski helikopteri skoro sve vreme leteli iznad centra Beograda. Policija je obezbeđivala sve važnije institucije, ambasade, ali i park pored Beogradske autobuske stanice u kome su stacionirane izbeglice, koje su učesnici Parade ponosa posetili nakon šetnje. Na više mesta u centru bio je raspoređen i veliki broj borbenih oklopnih vozila.

Učesnici Parade ponosa okupili su se ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, uz muziku, veselje, balone, zastave duginih boja, vodu, sokove… Šetnja je krenula, oko 12.20, od zgrade Vlade Srbije, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića. Kolonu su predvodili članovi Organizacionog odbora i Biljana Srbljanović, koji su nosili parolu “Moja prava, moji zahtevi”.

Član organizacionog odbora Parade Ponosa Goran Miletić izjavio je da je ove godine drasticno bolja atmosfera u kojoj se održava Prajd, ali da veliki broj pripadnika policije i dalje pokazuje kako LGBT zajednica živi.

“Ove godine je drastično bolja atmofsera, bolja nego prošle godine, a naročito nego ranijih godina kada je Prajd bio zabranjivan. I to smo od početka naglašavali”, rekao je Miletić novinarima na konferenciji na Prajdu.

On je ocenio da je ovo prvi Prajd koji je normalno najavljivan i gde je sve do sada išlo “prilično onako kako su organizatori i želeli”.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović izjavio je danas da je prezadovoljan ovogodišnjim Prajdom, ocenivši da je to prva prava Parada.

“Ovo je prva prava Parada, šetali smo glavnim ulicama, svuda su se vijorile zastave, ljudi su bili srećni, čula se muzika sa kamiona, bilo je veselo i šareno i to je ustvari Prajd”, rekao je Tanjugu Stojanović.

On je naveo da je posebno srećan što su tokom Prajda prenete i druge poruke – da budemo solidarni sa izbeglicama koje su na nekoliko metara od trase Prajda, a čije probleme ne možemo da ignorišemo.

Kako je ocenio, problem sa kojim se susreću izbeglice može da zadesi svakog od nas, a ideja LGBT pokreta je pre svega – solidarnost.

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović proglasila je otvorenim Paradu ponosa 2015. godine. Ona je rekla da je dug put pređen od 2001. godine do danas i da je ovogodišnji Prajd prilika da se prisetimo mnogih ljudi.

“Prilika je da se setimo i Jovana Ćirilova, koji je još 1989. istupio pred partijoim i tražio derkriminalizaciju, setimo se i mnogih drugilj ljudi. Dug smo put prešli od nasilja ispred SKC-a, u Manježu, kada su nas trpali u svoja četiri zida. Pozdrav i za Trans prajd, imaju našu punu podršku, rekla je ona.

Paradi ponosa prisustvovao je i veći broj predstavnika diplomatskog kora, koje su predvodili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi. Na Prajd su došli i ministri u Vladi Srbije Ivan Tasovac i Jadranka Joksimović, šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, poslanici Meho Omerović i Vesna Marković, lider Pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović, kao i predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Došao sam da prižim podršku ovim ljudima zato što smatram da svako ima pravo da živi u skladu sa svojim opredeljenjem pogotovu što je jasno da to ne ugrožava ničije pravo. Dolazim svake godine jer mi je to vrlo važno. Ranije je izlazak na prajd bio ravan izlasku na front. Danas to nije tako zato izražavam puno poštovanje prema onima koji su to omogućili – rekao je Jovanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je na “Paradu ponosa” došla da pruži podršku pripadnicima LGBT populacije, koji na taj način ukazuju na neke od problema sa kojima se susreću. Podsećajući da su i sami organizatori rekli da je razumevanje različitosti krenulo nabolje, Janković je u izjavi novinarima navela da je sama atmosfera prethodnih nekoliko dana bolja i da nema više učestalih napada, kako verbalnih, tako i fizičkih. “To sve ukazuje da smo mi postali jedno zrelije društvo, koje bolje počinje da razume različitost, ali svakako je još dosta posla pred nama da bismo u budućnosti mogli da živimo svi zajedno, jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”, poručila je Janković.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović takođe je naglasio da je očigledno da iz godine u godinu kao društvo sve više sazrevamo, kada su u pitanju ljudska prava i poštovanje svih različitosti. Omerović je novinarima rekao da mu je drago što Srbija i njeni građani, a to se videlo i na primeru izbeglica u proteklih nekoliko meseci, razumeju i poštuju drugačije, one koji se na neki drugi način ispoljavaju, što je slučaj sa predstavnicima drugačije seksualne orijentacije.

Skup “Ponos trans osoba“ održan je u Pionirskom parku u Beogradu, a organizatori su najavili da će naredne godine prvi Trans prajd u Srbiji biti održan 26. Juna. Organizatori su na skupu zatražili izmene zakona o matičnim knjigama, kako bi trans osobe još na početku procesa mogle da upišu željeni pol, ime i izmenu matičnog broja. Oni su tražili i veću osetljivost policije, zdravstvenog sistema, socijalnih službi i nacionalne službe za zapošljavanje kako bi trans osobe lakše mogle da nađu posao.

Na samom kraju okupljenima se ispred Skupštine Srbije obratilo više predstavnika iz različitih država i organizacija koji su poručili da LGBT nikad neće da prestane da se bori za svoja prava.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas pred početak Parade da je došao da podrži ovaj događaj, jer smatra da je važno da se lepa slika Beograda pošalje u svet. “Sliku Beograda kao otvorenog grada, gde građani ne prihvataju nikakvu diskriminaciju, ni po verskoj, ni po rasnoj, ni seksualnoj osnovi”, rekao je gradonačelnik.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi poručio je danas da Srbija, kao što se dobro ophodila prema migrantima, tako treba da se ophodi i prema pripadnicima LGBT zajednice, jer su oni takođe ljudska bića.

“Svako ljudsko biće zaslužuje dostojanstvo i tako i LGBT populacija. Oni žele da budu normalan deo društva. Kao što smo videli kako se Srbija dobro ophodila prema migrantima ovog leta, tako treba da se ophodi i prema ovoj zajednici, koja su isto ljudska bića”, rekao je Kirbi novinarima na Prajdu.

Na pitanje novinarke medijske ekipe iz Rusije da li je gej, odnosno homoseksualac ambasador je odgovorio da nije i novinarki uzvratio istim pitanjem. Ona je odgovorila da nije gej već ”normalno ljudsko biće” dok je Kirbi dodao da je ”svako ljudsko biće normalno”.

Predstavnik iz Velike Britanije Piter Tačel rekao je da će se LGBT boriti u svakoj zemlji za slobodu i ponovio više puta da će jednoga dana svi biti potpuno slobodni, te da ukoliko se borba za prava svih nastavi homofobije više neće biti.

Naveo je da danas 70 zemalja u svetu i dalje diskriminiše LGBT populaciju, a u šest država je za homoseksualnost predviđena smrtna kazna.

Predstavnica iz SAD Tanja Domi podsetila je da je borba za prava LGBT odavno počela i poručila da se ta populacija nikad neće predati dok ta prava i ne ostvari.

“Divni ste vi u Beogradu i to što se Prajd održava dve godine za redom je velika stvar i to je podrška celom regionu zapadnog Balkana”, rekla je primetivši da je put dug pred njima, ali da se neće odustati od borbe da LGBT populacija može da živi život koji želi, da bude slobodne, da voli, da bude slobodna od nasilja, ali bez intervencija država.

Učesnici su se tokom šetnje na kratko zaustavili na Terazijama, kod spomenika rodoljubima, gde su zviždanjem protestvovali protiv fašizma i kapitalizma, pominjući ratove u Siriji i Ukrajini, kai i probleme u Grčkoj, i podsetivši na veliki broj izbeglica u Srbiji.

Izvori :

Danas
Tanjug
N1
Novosti
Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>