Predstavljena publikacija “Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“

Picture1-1024x768

Knjiga je rezultat opsežnog istraživanja koje za cilj ima da (ponovno) otkrije iz „zvanične“ istorije isključenu i zanemarenu povest homoseksualnosti u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji, ali i da dovede u pitanje i izazove „zvanične“ istorije i ponudi alternativna tumačenja i narative. Takođe, cilj je doprineti formiranju kolektivnog sećanja LGBT zajednice i time podržati borbu za LGBT prava i slobode, ali i širenje javne svesti o istoriji homoseksualnosti na ovim prostorima stvarajući tako lokalnu bazu, sigurno tlo i podršku za buduće akcije. Na istraživanju je učestvovalo ukupno 25 istraživača i istraživačica koji/e su obradili 22 teme, od institucionalne istorije homoseksualnosti i homofobije, preko svakodnevnog života LGBT populacije, do popularne kulture i aktivizma.

Promocija se održava u okviru pratećeg programa ovogodišnje Nedelje ponosa koja traje od 22. do 28. septembra. Program obuhvata niz debatnih i kulturnih sadržaja čiji je cilj da široj javnosti približe život i kulturu LGBT zajednice.

Izdavanje knjige podržali su: Delegacija Evropske Unije u Srbiji, kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, Heinrich Boell Fondacija, Britanska Ambasada u Beogradu i Koalicija za ravnopravnost „Korak“.

U prilogu možete preuzeti publikaciuju.

Preuzmite Publikaciju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>