Saopštenje: Osuda novih pretnji GSA aktivistima

GSA

Koalicija za ravnopravnost KORAK oštro osuđuje nove pretnje smrću aktivistima i aktivistkinjama Gej strejt alijanse i podržava ovu organizaciju u zahtevu Ministarstvu unutrašnjih poslova i svih drugim nadležnim državnim institucijama i organima da hitno pronađu počinioce ovog krivičnog dela i privedu ih pravdi.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) je danas, 1. aprila saopštenjem obavestila javnost da su joj ponovo upućene pretnje smrću, ovoga puta preko mejla organizacije. Najnovije pretnje smrću Alijansi su najbrutalnije do sada i u njima se eksplicitno poziva na ubijanje i klanje članova i rukovodstva GSA, i „čišćenje“ Srbije od ove organizacije.

Ovim pretećim porukama se takođe pozivaju članovi Srpske radikalne stranke (SRS) i ultradesničarskih pokreta Obraz i Naši da „uzmu noževe u ruke i da počnu klat sve članove Gej strejt alijanse“. Dalje se u porukama poziva da se Srbija očisti od te „pederske organizacije“ i da se članovi GSA „ubijaju nemilice“. Takođe se u porukama vređa i predsednik Alijanse i poziva se na njegovo ubistvo. Obe poruke se završavaju rečima „I sretno vam klanje“ a potpisane su jedna sa „Mladen Obradović“ a druga sa „Ratko Mladić“. Alijansa u saopštenju navodi da je i ranije preko mejla ili društvenih mreža dobijala poruke u kojima se uglavnom vređa LGBT populacija ali naglašava da nikada do sada na taj način nije dobila ovako brutalne i eksplicitne pretnje smrću.

KORAK i GSA podsećaju da su ovoj organizaciji i pre dvadesetak dana upućene pretnje smrću preko njenog SOS telefona, što se takođe desilo prvi put od kada ova organizacija postoji. Na ove pretnje su javno reagovale nezavisne institucije za zaštitu ljudskih prava. Međutim, prema informacijama kojima ova organizacija raspolaže ovaj slučaj se još uvek nalazi u tužilaštvu i nije prosleđen policiji na rešavanje, što se „pravda“ novim Zakonom o krivičnom postupku i njegovom sporošću, te su sada šanse da se ovaj slučaj reši zanemarljivo male.

GSA najnovije pretnje smrću shvata izuzetno ozbiljno. S obzirom da se Alijansa bavi osetljivom oblašću i da ima dugogodišnje iskustvo u radu, kao i u suočavanju sa raznim bezbednosnim izazovima, za ovu organizaciju je nesumnjivo da je u poslednjih nekoliko nedelja postala nečija meta. Bez obzira ko stoji iza toga, a mogućnosti su razne, GSA poziva sve nadležne organe da ovo što se dešava shvate krajnje ozbiljno, hitno reaguju i iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se zaštitili aktivisti GSA i drugi branitelji ljudskih prava i kako ne bi došlo do mnogo negativnijih posledica.

U atmosferi linča koja se ponovo stvara u Srbiji pretnjama organizaciji Žene u crnom i novim spiskovima „izdajnika“ koje pravi ultradesničarska organizacija Naši, KORAK i GSA smatraju da je potrebno uložiti maksimalan napor i državnih institucija i nevladinog sektora i međunarodnih organizacija kako bi društvo u kome živimo postalo tolerantnije i kako bi se nasilje u društvu napokon sankcionisalo, a oni koji vrše nasilje i koji prete adekvatno kaznili.

Koaliciju KORAK čine Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Gej Strejt Alijansa GSA (iz Srbije); Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava (iz Kosova); Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum progres (iz Crne Gore).

KORAK i GSA zato pozivaju državu i njene institucije da jasno pokažu nameru da se na efikasan način posvete sistemskom sankcionisanju pretnji i nasilja i zaštiti branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji.

Saopštenje_KORAK_GSA