SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – GSA PODNOSI NOVU TUŽBU PROTIV DRAGANA MARKOVIĆA PALME, OVOG PUTA ZA ODŠTETU

GSA

Samo dan nakon objavljivanja pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je utvrđeno da je Dragan Marković Palma, narodni poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije (JS), izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije i kojom mu je zabranjeno da izvršenu diskriminaciju ponavlja, on je danas u otvorenom pismu kojim se obratio LGBT populaciji i koje su preneli mnogobrojni mediji u Srbiji, ponovo izneo niz neistina na račun LGBT osoba, optužujući ih bez ikakvog utemeljenja za različite probleme u društvu.

Ovim činom osuđeni Marković je doveo u pitanje pomenutu presudu, izvrćući ruglu njen značaj i izražavajući visok stepen nepoštovanja, kako prema LGBT osobama, tako i prema čitavom sudskom sistemu. Iako u svom otvorenom pismu osuđeni Dragan Marković Palma kaže da će poštovati presudu Apelacionog suda on to ne čini, već je u velikoj meri karikira, optužujući LGBT populaciju za „belu kugu“ u Srbiji i naglašavajući da ni on ni njegova politička partija neće promeniti stav o homoseksualcima i da će takve stavove i dalje iznositi u javnosti. Takođe, osuđeni Marković se kroz čitavo pismo LGBT osobama pežorativno obraća sa „gospodo homoseksualci“ za šta kaže da je to jedina posledica pravosnažne presude Apelacionog suda.

GSA želi da naglasi da odavno u javnom prostoru Srbije nije zabeležen jasniji i vidljiviji slučaj političkog licemerja, u kome jedan političar, tj. osuđeni Marković, koji godinama unazad sam sebe predstavlja kao velikog patriotu i branitelja države i njenog Ustava i zakona, sada pokazuje svoje pravo lice i koliko su mu ti isti zakoni i odluke suda zapravo ništa ne znače, pokušavajući da, na doduše jedan nevešt način, bude iznad njih.

Posebno je poražavajuća činjenica što se u obrazloženju presude Apelacionog suda upravo navodi da osuđeni Dragan Marković Palma „kao ugledna politička ličnost, kao predsednik stranke, ima pravo na sopstveno mišljenje ali ima i obavezu da u svojim javnim nastupima ne propagira diskriminaciju. Posebna je obaveza političara, pa samim tim i tuženog, da promoviše vrednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost“, što on očigledno ne čini.

GSA je Markovića tužila po Zakonu o zabrani diskriminacije zato što je vređao LGBT osobe i nazivao ih „bolesnima“, a ne po nekim drugim osnovama kako osuđeni Marković sada pokušava da predstavi. Takođe, Alijansa želi da ga obavesti da ni LGBT osobe u Srbiji ni bilo gde u svetu nemaju baš nikakve uzročno-posledične veze sa malim prirodnim priraštajem, tj. sa takozvanom belom kugom i s tim u vezi bi navela primer Holandije kao jedne od zemalja sa velikim prirodnim priraštajem a koja je vrlo liberalna prema pravima LGBT osoba.

Imajući u vidu sve gore navedeno, kao i očigledno nepoštovanje suda od strane osuđenog Markovića i njegovu najavu da će i dalje vređati LGBT osobe u javnosti, ponašati se prema njima kao prema građanima drugog reda i raspirivati mržnju prema ovoj populaciji, GSA izražava svoju bojazan da bi sve ovo moglo da pogorša već ionako negativnu društvenu atmosferu prema LGBT zajednici kojoj je u značajnoj meri osuđeni Dragan Marković Palma doprinosio godinama unazad svojim izjavama u javnosti.

Zato će GSA u dogovoru sa svojim advokatima podneti novu tužbu protiv Markovića, ovog puta za odštetu zbog povrede prava ličnosti i nanetih duševnih bolova LGBT osobama, a na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zabrani diskriminacije. U pitanju je udružena tužba par desetina članova i članica GSA, a Alijansa poziva i sve druge LGBT osobe u Srbiji koje žele da se priduže ovoj tužbi da joj se jave na e-mail:

info@gsa.org.rs

GSA veruje da će ova tužba biti jedan od najvećih odštetnih zahteva u sudskoj praksi u Srbiji do sada, kao i da će pravosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom je Dragan Marković Palma osuđen za tešku diskriminaciju LGBT populacije pozitivno doprineti ishodu ove tužbe.

Info centar GSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>