Trening seminar: Ravnopravnost – regulativa i realnost

Seminar NPZ

Trening – seminar Ravnopravnost – regulativa i realnost u Srbijiu 6 gradova u Srbiji. Cilj seminara je promocija tolerancije, ravnopravnosti i suzbijanje diskriminacije, a namenjen je aktivistima i aktivistkinjama za ljudska prava. Seminar je deo aktivnosti Koalicije za ravnopravnost – KORAK koje podrazumevaju edukaciju (kroz organizovanje tematskih trening – seminara) i finansiranje (dodelom podgrantova) tokom 2013. i 2014. novoosnovanih, ali i već postojećih nevladinih organizacija za projekte u oblastima kojima se koalicija bavi.

Dvodnevni trening – seminar uključuje prezentacije predstavnika/ca KORAK-a, praktične vežbe, ali i diskusiju i razmenu iskustava o temama seminara. Prvi dan seminara rezervisan je za prezentacije poput: Zaštite od diskriminacije – pravni okvir i odgovor države i društvaSlučajevi diskriminacije i pravne pomoći kroz zastupanjeAntidiskriminacioni mehanizmi – pravo, praksa i odgovor pravosuđa(Ne)Ravnopravnost polova i položaj LGBT zajednice u SrbijiNakon prvog dela predviđeno je dosta vremena za detaljnu, otvorenu diskusiju, budući da učesnici, najčešće povedeni prethodnim izlaganjima, imaju dosta pitanja, ali i predloga za rešavanje navedenih problema u praksi. Drugog dana treninga, učesnici uče više o pisanju projekata i upravljanju projektima, a potom učestvuju u radionici o formulaciji projektne ideje, gde mogu dodatno da izraze svoju kreativnost i primene naučeno. I ovaj deo seminara okončan je diskusijom i zaključcima do kojih su organizatori došli kroz interakciju sa učesnicima. Učesnici do sada održanih seminara pokušali su da istaknu sve najbitnije probleme sa kojima se suočavaju osobe izložene diskriminaciji u njihovoj lokalnoj sredini, a potom i da daju ideje na koji način mogu doprineti sprečavanju dalje diskriminacije.

Seminari su održani:

  • Novom Pazaru, 13. i 14. juna 2013. u prostorijama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Prisustvovali su predstavnici Kulturnog centra DAMAD, Građanskog foruma, Sandžačkog odbora, Ekološko – humanitarne organizacije ZAMAN, Urban – In, Mladih na delu protiv nasilja i ekstremizma i drugi zainteresovani pojedinci.
  • Pančevu, 27. i 28. juna 2013. u Kulturnom centru Pančevo. I ovom prilikom odazvalo se dosta predstavnika različitih organizacija, poput: Pravne klinike za pitanja diskriminacije, Inicijative za inkluziju »VelikiMali«, Refraction tima, NOVA + iz Pančeva, »GOOSI« gej organizacija osoba sa invaliditetom, Sloboda Prava.
  • Bujanovcu, 09. i 10. jula 2013. u Press centru Bujanovac. Prisustvovali su predstavnici Youth build Team-a, Besplatne pravne pomoći, Građanskih inicijativa, Crvenog krsta Bujanovac, Albanskog nacionalnog saveta, Skupštine opštine Bujanovac i mnogih drugih organizacija civilnog društva.
  • Novom Sadu, 18. jula 2013. godine, u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Seminaru su prisustvovali predstavnici novosadskih nevladinih organizacija (Novosadski humanitarni centar, Vojvođanski klub, GRUBB…) kao i mladi koji žele da se uključe u aktivnosti kojima se podržavaju promocija i zaštita ljudskih prava.
  • Zaječaru, 27. avgusta 2013. godine u prostorijama Omladinskog centra Zaječar. Treningu su prisustvovali predstavnici sledećih organizacija: Zaječarska inicijativa, Kokoro Bor, Društvo MNRO, Udruženje prijatelja i dece Zaječar, Resurs centar Bor.
  • Šapcu, 13. septembra 2013. godine u Kancelariji za mlade Šabac. Pored predstavnika članova organizacije Duga, treningu je prisustvovalo i nekoliko mladih aktivista i volontera koji su izrazili želju i spremnost da sarađuju sa Koalicijom za ravnopravnost KORAK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>