Stav Koalicije za ravnopravnost KORAK: Položaj žena daleko od društva jednakih šansi

ravnopravnost_spolova

PODGORICA – Položaj žena u Crnoj Gori još je daleko od deklarativnih opredjeljenja donosilaca odluka o postizanju rodne ravnopravnosti i društva jednakih šansi za oba pola, ocijenila je koalicija za ravnopravnost KORAK.

– Zastupljenost i položaj žena u sferama društva u kojima se odlučuje ostaje na nezadovoljavajućem nivou. Posebno zabrinjava pristup donosilaca odluka koji vrlo sporo i nevoljno donose, i sprovode, odluke kad je u pitanju unapređenje položaja žena i sprovođenje politika ravnopravnosti – saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje, koji je dio koalicije.

Iz te NVO su podsjetili da je grupa crnogorskih nevladinih organizacija predložila da u novi Zakon o izboru odbornika i poslanika uđe odredba po kojoj bi svako treće mjesto na izbornoj listi pripalo ženi, što bi, kako kažu, omogućilo da principom raspodjele mandata po redosljedu kandidata sa izborne liste u poslaničke klupe uđe veći broj žena.

Neusvajanjem tog amandmana, kako navode, nanosi se ozbiljna šteta stvaranju uslova za snažnije političko učešće žena, a posljedično se ograničava ukupni demokratski proces.

– Koalicija za ravnopravnost KORAK poziva kreatore i donosioce odluka da krajnje odgovorno postupaju u daljem sprovođenju politika ravnopravnosti koje su neophodne uravnoteženom razvoju crnogorskog društva i na koje su se obavezale pristupom brojnim međunarodnim organizacijama i dokumentima koje su prihvatili na putu integracije u Evropsku uniju – navodi se u saopštenju.

Koaliciju KORAK čine Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Gej Strejt Alijansa GSA iz Srbije, Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Kosova i CGO i LGBT Forum progres iz Crne Gore.

Đ.Ć.

Ostali mediji koji su preneli saopštenje KORAK-a:

CDM: “politička nezastupljenost žena i dalje veliki problem”
RTCG: “Rodna ravnopravnost da ne bude stereotip”
Kodex: “Politička podzastupljenost žena ostaje problem u Crnoj Gori”
Vijesti: “Položaj žena daleko od deklarativnih opredeljenja”
Aktuelno: “Politička podzastupljenost žena ostaje problem u Crnoj Gori
Dan: “Fali žena na mjestima odlučivanja”
Analitika: “Položaj žena u Crnoj Gori daleko od rodne ravnopravnosti”
Blic: “Polozaj žena daleko od rodne ravnopravnosti”

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>