The Heartefact Fund – Postavljanje osnova za stvaranje sećanja o LGBT istoriji u Srbiji

Heartefact Logo

Postavljanje osnova za stvaranje sećanja o LGBT istoriji u Srbiji je multidisciplinarni istraživački projekat koji za cilj ima da (ponovno) otkrije, iz „zvanične“ istorije isključenu i zanemarenu, povest homoseksualnosti u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji, ali i da dovede u pitanje i izazove „zvanične“ istorije i ponudi alternativna tumačenja i narative. Takođe, cilj projekta je da doprinese formiranju kolektivne memorije LGBT zajednice i time podrži borbu za LGBT prava i slobode, ali i doprinese širenju javne svesti o istoriji homoseksualnosti u Srbiji stvarajući tako lokalnu bazu, sigurno tlo i podršku za buduće akcije. Pored toga, namera projekta je i da motiviše i uključi nove aktere, osmisli i oproba nove pristupe i metode borbe za LGBT prava i slobode.

Osnovna metodologija projekta podrazumeva temeljno multidisciplinarno naučno istraživanje i njegovu publikaciju, kao i pripremu, snimanje i konzerviranje oralnih svedočanstava članova/ica zajednice, koji u nedostatku materijalnih tragova predstavljaju dragocen, ako ne i jedini izvor informacija o iskustvima i životima članova/ica zajednice u drugoj polovini dvadesetog veka. Posebna pažnja posvećena je nizu outreach aktivnosti koje imaju za cilj da prenesu ovu inicijativu članovima LGBT zajednice i drugim zainteresovanim akterima.

Projekat realizuje Heartefakt Fond u saradnji sa Centrom za vizuelnu istoriju i Ustanovom kulture „Parobrod“, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Hajnrih Bel Fondacije, Britanske Ambasade u Beogradu i Koalicije za jednakost „Korak“.


Realizovane aktivnosti u periodu od 16.7. – 16.8.2014.

Kao deo platforme “Intruders” koju sprovodi Hartefakt Fond, projekat “Postavljanje temelja za kulturu sećanja LGBT istorije u Srbiji” teži da otkrije, prikupi i sistematizuje relevantan materijal koji dekonstruiše i preispituje “zvanične” istorije, kreira prostor za nova čitanja i ponovno otkrivanje istorije LGBT zajednice u Srbiji i regionu.

Centralna aktivnost proteklog meseca je bila finaliziranje procesa prikupljanja oralnih istorija, koji traje već neko vreme i konačno je u poslednjoj fazi implementacije. Kako je najveći deo oralnih istorija prikupljen tehnikom intervjua, najvažnija faza ovog procesa biće transkripcija i kasnije arhiviranje prikupljenih podataka. Proces transkripcije i arhiviranja planiran je za septembar.

Sledeća aktivnost od velikog značaja jeste javni događaj koji je održan u Ustanovi kulure “Parobrod” 30. jula. To je prva od dve planirane javne diskusije (druga je zakazana za septembar) koje imaju za cilj bliže upoznavanje LGBT zajednice sa projektom i rezultatima istraživačkog procesa. Diskusija je ujedno bila i promotivni događaj za publikaciju “Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života”, prvu opsežnu studiju o istoriji LGBT zajednice u Srbiji koju je objavio Hartefakt Fond. Na događaju su bili prisutni predstavnici relevantnih LGBT i organizacija za ljudska prava, aktivisti, pripadnici šire zajednice, akademici, istoričari i drugi. Svi oni imali su odlične kritike i komentare kako za samu diskusiju tako i za publikaciju “Među nama”.

10501835_746799958692709_6169887428476478346_n10552600_746799968692708_2671702378835354747_n


Realizovane aktivnosti u periodu od 17.8. – 17.9.2014.

Kao deo platforme “Intruders” koju sprovodi Hartefakt, projekat “Postavljanje temelja za kulturu sećanja LGBT istorije u Srbiji” teži da otkrije, prikupi i sistematizuje relevantan material koji dekonstruiše i preispituje “zvanične” istorije, kreira prostor za nova čitanja i ponovno otkrivanje istorije LGBT zajednice u Srbiji i regionu.

Centralna aktivnost proteklog meseca je bila transkripcija snjimljenih intervjua kao i njihovo arhiviranje. Proces arhivacije urađen je u saradnji sa Centrom za vizuelnu istoriju Fakulteta za medije i komunikacije, Univerziteta Singidunum.

Sledeća aktivnost jeste javni događaj koji je održan u Kući ljudskih prava 25. septembra. Radi se o promotivnom događaju za publikaciju “Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života”, prvu opsežnu studiju o istoriji LGBT zajednice u Srbiji koju je objavio Hartefakt. Događaj je organizovan kao deo pratećeg programa ovogodišnje Nedelje ponosa koja je održana od 22. do 29. septembra. Na događaju su bili prisutni predstavnici relevantnih LGBT i organizacija za ljudska prava, aktivisti, pripadnici šire zajednice, akademici, istoričari i drugi.

Druga faza projekta “Postavljanje temelja za kulturu sećanja LGBT istorije u Srbiji” je bila fokusirana na upoznavanje šire zajednice i opšte javnosti u Srbiji sa rezultatima istraživanja, publikacijom, prikupljenim svedočenjima i slično.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>