U SUSRET PRAJDU Šta Srbija ZAISTA misli o Paradi ponosa

Prajd

Velika većina građana Srbije, čak 88 odsto, ne podržava nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, pokazuje istraživanje sprovedeno tokom juna.

U istraživanju koje je sprovela agencija „Ipsos stratedžik marketing“, mnogo značajnije je to što je ovaj procenat još veći u poređenju sa prošlogodišnjim istraživanjem, kada je protiv nasilja bilo 84 odsto građana Srbije. To je, svakako, značajan podatak u trenutku kada se Beograd priprema za još jedan Prajd, koji se održava u nedelju, 20. septembra.

Međutim, istovremeno većina građana Srbije nema pozitivno mišljenje o homoseksualcima – dve trećine misle da je u pitanju bolest, petina ih poistovećuje s kriminalcima koje treba kažnjavati, a skoro tri četvrtine veruju da bi, da je homoseksualnost normalna, crkva to odobravala.

Zanimljivo je i da je percepcija stepena psihičkog i fizičkog nasilja nad LGBT osobama među punoletnim heteroseksualnim građanima Srbije različita od realne situacije. Većina strejt osoba, naime, veruje da to nasilje nije toliko često, dok iskustva LGBT osoba govore suprotno. Čak tri četvrtine LGBT osoba doživele su psihičko, a jedna četvrtina fizičko nasilje, dok je svaka druga gej osoba u nekom trenutku bila diskriminisana.

Slobodan Stojanović iz Organizacionog odbora Parade ponosa veruje da će nedeljna šetnja proći bez incidenata.

- Situacija je mnogo mirnija nego ranije. Već četiri dana traje Nedelja ponosa bez incidenta – kaže Stojanović, koji očekuje učešće oko 1.500 ljudi.

 

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>