Udruženje građana Lovefest Vrnjačka Banja

photo

Projekat koji sprovodi Udruženje građana Lovefest Vrnjačka Banja biće realizovan tokom Omladinskog festivala Lovefest, koji tokom tri dana trajanja poseti više od 30.000 ljudi iz cele Srbije i jedan broj gostiju iz inostranstva. Centralna aktivnost biće istraživanje stavova mladih prema društveno ugroženim grupama, fokusirajući se na razloge netolerancije mladih. Baziranje projekta na istraživanju metodom ankete rezultat je dugogodišnje saradnje Udruženja Lovefest i mladih u aktivnostima promocije tolerancije i borbe protiv govora mržnje, a koja je ukazala na činjenicu da mladi svoje stavove prema ugroženim grupama definišu na osnovu stavova grupacija koje promovišu mržnju i grupacija koje promovišu toleranciju, dok je nivo njihove informisanosti o samim ugroženim grupama veoma nizak. Od istraživanja se očekuje da empirijski potvrdi ovu činjenicu, dobijenu na osnovu iskustva i neformalne komunikacije sa velikim brojem mladih, a kako bi ukazalo na potrebu pre svega informisanja mladih o ugroženim grupama, brisanje predrasuda i netačnih negativnih informacija koje ove grupe okružuju, a zatim promociju tolerancije i pozivanje mladih da budu tolerantni.


Okruženje u kome mladi budu provodili vreme tokom festivala promovisaće toleranciju, i porukama na flajerima, posterima i video porukom koja će se emitovati tokom festivala boriće se sa predrasudama koje mladi imaju prema ugroženim grupama, ujedno ih pozivajući da budu tolerantni.

love-fest


Realizovane aktivnosti u periodu od 16.7. – 16.8.2014.

Projektne aktivnosti u okviru projekta „Budi tolerantan“ realizovane u periodu od 16.07. – 16.08.2014. godine, obuhvatile su: dizajn i izradu svih promotivnih materijala; izradu i realizaciju ankete stavova mladih; promociju tolerantnosti mladih; i obuku aktera omladinskih politika o mogućnostima aktivacije mladih na lokalnim nivoima.

Tokom prve nedelje sprovođenja projektnih aktivnosti izabran je vizuelni identitet projekta i definisana je ideja poruke koju sve promotivne aktivnosti žele da prenesu. Sav promotivni materijal naveden u projektnoj prijavi izrađen je i podeljen tokom omladinskog festivala. Usled mogućnosti lokacije koja je okruživala štand projekta naknadno su, o trošku Udruženja Lovefest, izrađene slike koje su dužinom celog ulaznog dela festivala promovisale toleranciju prema socijalno ugroženim grupama. Drugog i trećeg dana festivala promovisana je video poruka koja ukazuje na stereotipe mladih o osobama iz socijalno ugroženih grupa i činjenicu da su ovi stereotipi pre svega zasnovani na neznanju i nedovoljnoj informisanosti mladih, na šta su ukazali rezultati ankete sprovedene tokom prvog dana. Anketa o stavovima mladih sprovođena je tokom tri dana trajanja omladinskog festivala na festivalskoj lokaciji u večernjim satima i u mestima okupljanja mladih u ranim popodnevnim satima. Poslednjeg dana festivala Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole na temu “Aktivni građani za unapređenje tolerancije” održao je predavanje ispred 20 predstavnika kancelarija za mlade, 20 predstavnika udruženja mladih i 20 mladih osoba iz 20 lokalnih zajednica.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>