Video: “Transparentno”

Transparentno1

Trans osobe i osobe koje se rodno ne određuju u Srbiji trpe konstantnu diskriminaciju. Mržnja i nasilje su skoro dnevna pojava, a opšta populacija u znatnom procentu odobrava nasilje i diskriminaciju nad svima koji su drugačiji, pa tako i nad trans osobama.

Mnoga pitanja koja za većinu građana/ki predstavljaju svakodnevicu, od trans osoba zahtevaju veliki napor i hrabrost: izlazak na ulicu, odlazak u školu ili fakultet, traženje posla i sve druge situacije koje zahtevaju pokazivanje ličnih dokumenta u kojima su ime i oznaka pola koji ne odgovaraju izgledu osobe.

Spot pred vama, Gayten-LGBT, u partnerstvu sa Centrom za ljudska prava i studije razvoja i ekipom koju čine naši saradnici/e, trans osobe i produkcijska kuća Crossroads film & video production, snimio je da ukaže na neophodnost usvajanja Zakona o rodnom identitetu.

Spot možete pogledati ovde:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>